# Placement Aptitude Mock Test – 1

Our mock assessments for placement aptitude tests are designed to provide you with a realistic preparation experience. We’ve carefully crafted these tests to closely mirror actual placement exams, covering core areas of quantitative aptitude, logical reasoning, and verbal ability. These mock tests serve as a tool to sharpen your skills, improve time management, and boost your confidence in the types of questions and strategies essential for success. Use these tests to get a clear sense of your strengths, pinpoint areas needing improvement, and strategically align your preparation with placement requirements.

Good luck, and aim high!

**Section 1: **Quant (10 Qs, 10 mins)

**Section 2: **Reasoning (10 Qs, 10 mins)

**Section 3: **Verbal Ability (10 Qs, 5 mins)

#### Quant Solutions

**Sol : 1**

Original Price = 200

Price after a 20% increase = 200+(20% of 200)=200+40=240

Price after a 10% discount on 240 = 240−(10% of 240)=240−24=216

**Sol : 2**

A=$5000 * (1+8/100)^2 = 5000*(1.08)^2 = 5000×1.1664 = 5832$

**Sol : 3**

Based on given ration, let number of boys, girls and teachers be 33x, 53x and 2x.

Given, 2x=10, so x=5

Number of students = (33x + 53x)=86×5=430

**Sol : **4

Loss = CP – SP = 5400 – 4500 = 900

Loss % = 900/ 5400*100 = 16.67%

**Sol: 5**

Subtracting the two equations:

$x+y – (x−y)=12 – 4$

$2y = 8$

$y = 4$

**Sol : 6**

Let the five consecutive numbers be x−2, x−1, x, x+1 and x+2

Their average = x=15

Smallest number = x−2=13; and largest = x+2=17

Sum of smallest and largest = 13+17 = 30

**Sol: 7**

Convert the speed into km/hr first

Speed = 30m/s = 30*3600/1000 = 108 km/hr

Time = 240/108 = 2.22 hour

**Sol : 8**

Total work = 6 men×8 days=48 man-days

For 4 men, days required = 48 /4 =12

**Sol : 9**

Use direct formula of area of circle = $\pi*r^2$

**Sol: 10**

Number of arrangements = 4!

#### Reasoning Solutions

**Sol : 1**

Z (26), Y (25), W (23), T (20), P (16)

The pattern is: -1, -2, -3, -4

Following the pattern, the next term will be P−5=M

**Sol : 2**

Every letter is increased by 1

**Sol : 3**

The man is the son of Sarah’s mother or father, which makes him Sarah’s **brother**.

**Sol : 4**

The problem states a clear requirement of 5 years of experience. Although Jane has the required qualification, she lacks the experience, so based on the strict criteria, she should not be selected.

**Sol : 5**

The statement implies that planning aids in success, but it doesn’t imply exclusivity. Hence, **assumption B** is correct.

**Sol : 6**

**U** is second from the right, so position 5 is U.Since Q is between P and R, and S is to the left of T, the order is:

**P – Q – R** and **S – T – U**

With U in the fifth position, R must be on the right end (position 6).

**Sol : 7**

2024 is a leap year, so it has 366 days.

From February 15, 2024, to February 15, 2025, there are 366 days.

366 days = 52 weeks + 2 extra day. Thus, the day will shift by 2 days

**Sol : 8**

Starting at **south**, turns go as follows:

- Right to
**west** - Left to
**south** - Left to
**east**

So, Sarah is facing **east**.

**Sol : 9**

Dots are moving by 90 degree in each step

**Sol : 10**

Assume B has x apples, A will have x + 4 and C will have 2x.

Solve to get x = 6

If you are someone starting your aptitude preparation from scratch, we highly recommend going through a preparation structure we have built for you: https://www.learntheta.com/placement-aptitude-preparation/

To prepare for Aptitude thoroughly, practice questions on LearnTheta’s AI Practice Platform: https://www.learntheta.com/placement-aptitude/